Enkle triks kan doble varmepumpens effekt

De fleste som installerer en varmepumpe anser det som en investering. Det få vet er at effekten reduseres over tid. Etter bare noen få år får man ikke utnyttet mer enn halve av kapasiteten til pumpen. Heldigvis kan du enkelt få pumpen til å prestere på topp igjen.

Oppvarming av huset med varmepumpe blir stadig mer vanlig og fordelene er mange. Oppvarmingskostnadene reduseres, den bruker mindre strøm og er derfor mer miljøvennlig enn mange andre oppvarmingsalternativer. Det gir et godt innemiljø.

Godt innemiljø

Pass godt på varmepumpen din. En varmepumpe kan relativt raskt miste så mye som 30-60% av effekten. Ofte er årsaken blader, støv og rusk i pumpens inne- og utedel ,noe som betyr at pumpen må jobbe hardere med dårligere effekt. Akkurat som på en bil kan du selv utføre en enkel service, og la en profesjonell utføre en mer omfattende service med jevne mellomrom.

Du kan gjøre dette selv:

Det er mye du kan gjøre selv for å vedlikeholde pumpen. Spesielt når det kommer til å holde pumpen ren og fri for elementer som kan skade den. Pass på at du alltid slår av varmepumpen før du fjerner/åpner deksler etc!

Rengjør filteret
I håndboken til varmepumpen finner du en detaljert beskrivelse av hvordan filteret i pumpen skal rengjøres.

  1. Rengjøring av filteret i varmepumpen er enkelt, og du bør gjøre det ofte. Mange produsenter anbefaler at du rengjør filteret minst hver annen uke, så sørg for å gjøre det som en del av din vanlige rengjøringsrutine. Det tar ikke mange sekunder.
  2. Et tørt støvfilter kan du kan støvsuge rent selv, men vær forsiktig så ikke munnstykket på støvsugeren skader filteret. Hvis filteret er fuktig eller klebrig, noe som er vanlig i hus med for eksempel en peis eller mye tobakksrøyk, kan filteret vaskes av. Pass på at filteret er tørt før du setter det tilbake.
  3. Et ødelagt filter skal byttes ut. Det kan også være et tegn, og en påminnelse, om at det er på tide at en profesjonell kjøletekniker ser over pumpen din mer grundig.

Rengjør innedelen
Rengjøring av innedelen er ikke vanskelig, men det inneholder noen følsomme deler så vær forsiktig!

  1. Fjern beskyttelses dekselet og grovfilteret.
  2. Hvis du ser fremmedlegemer, fjern dem forsiktig.
  3. Fjern og rengjør grovfilteret, enten ved å forsiktig støvsuge eller ved å skylle det.
  4. Vask eller børst forsiktig av aggregatet. Skitt og smuss som sitter godt fast kan kreve rengjøringsmidler. Sjekk i så fall hvilke rengjøringsmidler du kan bruke til pumpen din i bruksanvisningen, og følg instruksjonene for hvordan middelet skal brukes.
  5. Vask og tørk av ytterdeksel før du setter det tilbake.

Hold utedelen fri for snø
Snø på toppen av pumpen utgjør vanligvis ingen fare men dersom smeltevannet renner inn kan det lage trøbbel. Spesielt dersom vannet fryser før det rekker å renne ut igjen. Dersom du har mulighet til det anbefaler vi å installere pumpen under tak, eller at du monterer et halvtak over pumpen

Når skal du bestille en profesjonell service?
Selv om det er mye du kan utføre selv, anbefaler vi sterkt at du bestiller en profesjonell som regelmessig rengjør varmepumpen. Bestill en HydroKleen-service, en unik og ledende metode for rengjøring av varmepumper. Normalt anbefales dette hvert andre år, men dersom du har kjæledyr hjemme eller noen i familien har allergier, anbefales service oftere.

Fordeler med varmepumpeservice:

Billigere strømregning
En hel og ren vifte oppnår lettere full kraft og bruker dermed mindre strøm. Det er bra for både lommeboken og miljøet.

Bedre luft
En ren pumpe bidrar til et bedre innemiljø. I en skitten pumpe blir bakterier, mugg, sopp og andre partikler enklere dannet som igjen spres i din bolig.

Lengre liv
En pumpe som får utført service er lettere og utsatt for mindre belastning. I tillegg kan en profesjonell kjøletekniker oppdage skader og andre feil tidlig, og før det fører til store og kostbare reparasjoner, eller i verste fall skader som ikke kan repareres

Pust ren luft igjen!

Hvem vil vel ikke unngå å bli syk? En varmepumpe samler opp mugg, sopp, bakterier og hudceller som kan føre til sykdommer og allergiske reaksjoner når det spres ut igjen gjennom luften. Med HydroKleen elimineres nesten alle skadelige mikroorganismer og du kan puste ren luft igjen. Rengjøringsmetoden er markedsledende i Australia og godkjent av deres Astma- og allergiforening.

Få billigere strømregning

En skitten varmepumpe må jobbe hardere for å varme opp luften. Jo mer smuss, jo mer strøm bruker pumpen. Etter rengjøring med HydroKleen reduseres strømforbruket med opptil 30%. Med andre ord kan du spare tusenvis av kroner hvert år ved å holde pumpen ren.

HydroKleen Servicerens veggmodell

En varmepumpe som varer lenger

En ny bil, som ikke følger serviceprogrammet, kan miste opp mot 75% av levetiden sin. Dette kan sammenlignes med en luftvarmepumpe. Med HydroKleen øker pumpens levetid betydelig. En ren varmepumpe er mer stillegående og har mindre belastning. Ta vare på investeringen din og sørg for at den varer så lenge som mulig.